Onrustig gevoel op goede Vrijdag?

Herken je dat gevoel? Het is Goede Vrijdag. Er hangt een opmerkelijke sfeer om ons heen. We zijn wat onrustig. Natuurlijk is elke vrijdag een onrustige dag. We staan eerder in de file, we zijn vaak wat moe en sneller geïrriteerd. Tijd om op te laden. Het voelt als een vrije dag, maar we zijn ook nog aan het werk. We verlangen naar een lang weekeinde maar het lukt nog niet goed ervan te genieten.

 Toch is het vandaag anders. Onbewust voelen we misschien wel dat we iets belangrijks gedenken. Er is reuring.

 We zoeken de rust in de zaken die we kennen. We doen wat taken, we tikken de laatste vergaderingen en bila’s af of we dwalen een beetje op social media. We doen de boodschappen voor het paasontbijt en pakken alvast de koffers in voor het weekeindje weg.

En toch vinden we het daar niet. We zijn onrustig. Wat is dat toch?

Een paar duizend jaar geleden was het ook onrustig. Er was roering in Jeruzalem. Romeinse bezetters en geestelijk leiders waren de halve nacht bezig geweest om eindelijk te kunnen afrekenen met die onruststoker genaamd Jezus. Alles wat ze gebouwd hadden stond door Hem op losse schroeven.

 Geruchten over een opstand zweefden door de lucht.

Op de vrijdag hadden ze het voor elkaar. Jezus was gevangen genomen en voor de bezetter gebracht. De stad was uitgelopen om dit spektakel mee te maken.

 'Pilatus zag dat de mensen niet meer te houden waren. Er kon zo een rel losbreken.' Mattheus 27v24


De inwoners van de stad werden gedreven door massa hysterie, allerlei leugens en angsten. Men zocht een zondebok. Ik begrijp het wel, je kunt het allemaal duiden en verklaren.

In de Stars Wars film Rogue One zie je een vergelijkbaar moment. De rebel-held Cassian Andor probeert te voorkomen dat een massa-vernietigingswapen wordt ingezet tegen onschuldige mensen. Terwijl hij door de hoofdstad loopt waar de ‘The Empire’ de bezetter is zegt hij ‘Deze stad staat op ontploffen’. Hij ziet het niet. Hij voelt het.

Een moment later ontploft die stad op de planeet Jedha. Eerst met een opstand en later letterlijk.  

 Ergens voelt dat moment misschien wel een beetje zoals in de Bijbel. Heb je je weleens afgevraagd wat dit onrustige gedrag in Jeruzalem en rondom ons zou kunnen verklaren?

 Op een dieper niveau, op het geestelijke vlak gebeurde er op die bewuste vrijdag heel veel. Demonische machten en krachten, religieuze geesten, meenden de Zoon van God te kunnen verslaan. Ze wisten heel goed wie Hij was(Hand. 19:15). Ze wilden Hem die hen voor altijd uit de hemelse glorie had verwijderd vernederen en doden.

En wanneer zulke machten en krachten zich roeren, dan gaat dat vaak door mensen heen. En dat gebeurt niet alleen op vrijdag, dat gebeurd elke dag. Niets om van op te kijken.

Maar deze vrijdag is bijzonder. Het is Goede Vrijdag. En het is onrustig in de geestelijke wereld.  

 Achter mij op deze werkplek leren wat Oekraïners hun eerste woordjes Nederlands terwijl ik dit schrijf. Ik hoor een poging om ‘Ik ben Elisabeth’ goed uit te spreken en vervolgens een zinnetje in een voor mij onverstaanbare taal die het Nederlands lijkt te vertalen.

 Terwijl ik me net nog irriteerde aan een Zwollenaar die hardop belde met een collega op deze normaal rustige plek voel ik nu iets anders. Ik voel me stilgezet. Ik word me bewust van de noodzaak van gebed en initiatief. De realiteit dat het offer van Jezus nog steeds nodig is speelt zich in het klein achter mij af.

De meta-realiteit dat geestelijke strijd wereldleiders beïnvloed, waardoor vervolgens gewone mensen door heel Europa zwerven om uiteindelijk in Zwolle een vreemde taal te moeten leren, komt even heel dichtbij.

 De geestelijke strijd is reëel. Natuurlijk is het belangrijk alle aspecten goed te begrijpen en te beïnvloeden, maar te weinig mensen zien de werkelijke strijd. De strijd om zielen.

 Weet je, in Jeruzalem en omgeving waren ook rustige mensen. Vertrouwende mensen. Ze begrepen niet helemaal wat er gebeurde, maar geloofden dat de Allerhoogste met een machtig plan bezig was. Ze schreeuwden niet, ze stonden niet te protesteren, maar baden en wachten.

 Ook jij bent door Gods Geest bewapent met autoriteit om te strijden. Geroepen om te vertrouwen. Geroepen om in de Geest te staan en stand te houden. Weet je, Jezus heeft op Goede Vrijdag de overwinning over de zonde, dood en duisternis gehaald zodat wij Zijn overwinning kunnen vestigen. Zodat Gods kinderen thuis kunnen komen.

 Hoe zou de wereld eruit zien als hij dit niet gedaan zou hebben? Waarschijnlijk waren we er niet meer of leefden we in een soort zombie apocalyps.

Onrust voelen is ok. De vraag is alleen wat doe je ermee?

Ga niet mee in de sfeer die mensen dit weekeinde in de geestelijke wereld brengen. Voel de reuring, maar volg het niet. Bied weerstand aan de religieuze en politieke machten en krachten, aan de lust en verleiding van de verdoving die op je af komt. Spreek Gods beloften vandaag. Prijs Zijn Naam. Breng het Koninkrijk met je mond en met je hart. God is Goed. Engelen komen in beweging op het Woord van God in jouw mond.

Je bent niet alleen, je strijd samen met vele mensen in Jeruzalem die geloven. Discipelen die verwachten. Die strijden in gebed, in liefde en hun leven telkens weer in Gods handen leggen, kijkende naar de komst van het Koninkrijk. De Heer heeft vele mensen in jouw stad. (Hand 18:10)

 Misschien ervaar jij helemaal geen onrust. Misschien ben je er niet mee bezig. Maar Gods Woord nodigt ook jou uit te proclameren. En om de mensen die je dient te helpen dit te doen.

Want hoe meer christenen dit doen, hoe meer vrede in ons land. Dat is  regeren in de Geest. En mensen die Hem niet kennen kunnen dat niet voor je doen. Dat is onze rol. Reken maar dat die machten en krachten dat vrezen.

 Vele mensen hebben dit weekeinde de kans om de Verlosser te leren kennen. Bid voor de vele gesprekken en samenkomsten die door heel Nederland plaatsvinden. Bid en proclameer dat seculiere gesprekstafels, campings en tv programma’s worden gevuld met de Geest van God, met de hoop van de opstanding.  

Ik wens je een Goede Vrijdag toe.


Sven Leeuwestein.